Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Besinlerin Değerleri > Hurma (7 adet - 301,512 defa bakıldı)

Hurma


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Hurma

Roman
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.10.2005
Mesajlar: 42
Şehir: Balıkesir
Kısa URL: https://ml.md/lc554
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2005
5,484 defa indirildi / yazdırıldı




Hurma kelimesi dilimize Farsça'dan geçmiştir. Ağacına Arapça'da nahl, meyvesine temr denir. Hurma Kur'an-ı Kerim'de 23 yerde geçer. Boyu 25 metreye kadar büyüyebilen hurma ağacı 15-30 derece enlemler arasındaki sıcak ülkelerde yetişir. Daha çok Mezopotamya, Ortadoğu ve kuzey Afrika'da üretilir. Dikimden 5 sene sonra meyve verir. Ömrü 150 sene kadardır. Meyveleri üzüm gibi salkımlar halindedir. Bir ağaç 80 kg. neyve verebilir. Meyve olarak bilinen hurmanın lifleri de dokuma sanayinde kullanılır, yapraklarından hasır, sepet yapılır, taze tomurcukları da sebze olarak yenir. Ezilerek yağı çıkarılır, küspesi hayvanlara yem olarak verilir, çekirdekleri kavrularak kahve gibi içilir.Ayrıca çekirdekleri basur ilacıdır, çekirdekleri ve odunu da yakacak olarak kullanılır. Hurma tatlı ve çok besleyici bir meyvedir. Sonbaharda meyveleri toplanır ve çiğ olarak yenir, iri ballı olanları satılır. Küçük ve az ballı olanları kurutularak un ve bu undan da ekmek yapılır. Yetiştirildikleri bölgelere ve renklerine göre 200 kadar çeşidi vardır. Hurma bol miktarda şeker, protein, yağ, çeşitli minareller ve vitaminler içermektedir. Çok kolay ve hızlı hazmedilir. Bu muhtevasıyla vücudu hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur, görme gücünü ve vücut direncini arttırır, kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar, sinir sistemini takviye edici özelliği vardır.



Hurma

Kezban
Editor
Editor

Kayıt: 14.08.2005
Mesajlar: 165
Şehir: Balgat/ANK
Kısa URL: https://ml.md/lc744
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2005
2,765 defa indirildi / yazdırıldı




zihin ve vucut kuvvetini arttırır, kansızlığı giderir, kansere karşı koruyucudur. Besin değeri çok yüksek olan hurmada bol fosfor, kalsiyum, şeker ve yağ vardır. Ancak sindirimi zor olduğundan, mide rahatsızlıkları olanların çok çiğnemeleri gerekir.


Hurma

Banu Atabay
Yazar

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489
Şehir: Beşevler ÇANKAYA
Kısa URL: https://ml.md/lc1234
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2006
2,885 defa indirildi / yazdırıldı




Zihni ve bedeni gelişmeyi sağlar. Kansere karşı koruyucudur. Öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir.


Hurma

Baharat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 06.04.2006
Mesajlar: 124
Şehir: manisa
Kısa URL: https://ml.md/lc1559
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2006
2,786 defa indirildi / yazdırıldı




Hurmada, hayat için lüzumlu olan önemli maddelerin hepsi vardır.


Hurma

özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc18625
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2007
2,492 defa indirildi / yazdırıldı




Kalorisi bol bir meyveder. Yaprakları sebze olarak yenir. A, B ve D vitamini ihtiva eder.
Kabe hurması vücuda kuvvet ve kudret verir. Kadınlarda ve erkeklerde cinsi kudreti arttırır.


HURMA CENNET MEYVESI

sergüzeşt
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.12.2007
Mesajlar: 39
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc19739
Gönderme Tarihi: 04.Arl.2007
12,729 defa indirildi / yazdırıldı




Banu Öztürk


Ramazan ayında sofralarımızın sultanıdır hurma... Çoğumuz orucumuzu açarken uzun süren açlık ve susuzluk sonucu doğan şeker ihtiyacımızı karşılamak üzere hurmayı tercih ederiz. Hurma şekerli ve ballı tadıyla tüm günün halsizliğini birden alıverir. Binlerce yıldır zevkle yenen bu meyve, her Ramazan ayında kuruyemişçilerin ön tezgahlarını ve marketleri süsler. Hurmasız bir iftar sofrası düşünülemez.
Hurma, Allah'ın Kuran'da pek çok ayetle haber verdiği, cennet nimetleri arasında sayılan ve "eşsiz hurma" (Rahman Suresi, 68) ifadesiyle nitelendirilen bir meyvedir. Allah'ın Kuran'da bildirdiği bu meyve incelendiğinde, pek çok önemli özelliği ve sağlığa pek çok faydası olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hurma günümüzde, lezzetinin yanı sıra besleyici özelliği nedeniyle de tercih edilen bir besindir. Bilinen en eski bitki çeşitlerinden biri olan hurma, her geçen gün keşfedilen faydaları nedeniyle hem gıda hem de ilaç olarak kullanılan bir besin haline gelmiştir.

HAMİLELER İÇİN EN FAYDALI MEYVE
Hurmanın tıbbi olarak faydalarının tespit edilmesi ancak yakın tarihlerde mümkün olmuştur. Halbuki Kuran'da 1400 sene evvel Allah'ın Hz. Meryem'e hamilelik döneminde hurma ile beslenmesini tavsiye ettiği bildirilmektedir. Hurma, hamilelik döneminde tüm kadınlara tavsiye edilen en faydalı meyvedir. Hamile ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları, bugün bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Hurma içerdiği %60-65 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir. Doktorlar, hamile kadınlara doğum yaptıkları gün meyve şekeri içeren yiyecekler verilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Bunun amacı, annenin zayıf düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmak, aynı zamanda da yeni doğan bebeğe gerekli olan sütün oluşabilmesi için, süt hormonlarını harekete geçirmek ve anne sütünü çoğaltmaktır. Ayrıca doğum sırasında meydana gelen kan kaybı, vücut şekerinin düşmesine sebep olur. Hurma vücuda tekrar şeker girişinin sağlanması açısından önemlidir ve tansiyon düşmesini de engeller. Kalori değerinin çok yüksek olması sebebiyle doğum nedeniyle güçsüz düşmüş ya da yorgun olan kadınlar için özellikle çok faydalıdır.
Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadtr. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Hücre bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli rol oynayan folik asit, hamilelik sırasında gereksinimi iki katına çıkan tek maddedir. Hurma da, folik asit açısından çok zengin bir besin türüdür. Öte yandan hamilelikte meydana gelen uzun süreli bulantı ve fiziksel tepkimeler nedeniyle potasyum eksikliği de açığa çıkar ve bu durumda da potasyum takviyesi yapılması gerekir. Hurmada bol miktarda bulunan potasyum bu açıdan büyük önem taşıdığı gibi, vücuttaki su dengesinin korunmasında da son derece etkilidir. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder. Hamilelikte A vitaminine olan ihtiyaç da artar. Hurma, içindeki A vitamini sayesinde, görme gücünü ve vücut direncini artırır, kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir. Betakarotenm hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önleyici özelliği vardır. Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar. Çok fazla demir içermesi sebebiyle, bir insan günde 15 tane hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan korunmuş olur.

KÜÇÜK MEYVENİN BÜYÜK MUCİZELERİ
• Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10'dan fazla element içermektedir. Bu nedenle günümüzde bilim adamları,insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini belirtmektedirler. . Hurmada insan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp \ kullanılması kolay olan bir şeker türü bulunmaktadır. Üstelik bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikoz değil, meyve şekeri fruktozdur.
• Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yağ ve proteinler açısından da çok zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir.
• Bilim adamları hurmanın stres ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekmektedir. Sinirleri güçlendiren B6 vitaminini ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum mineralini hurmada yüksek miktarda bulunmaktadır.
• Hurma ayrıca içerdiği magnezyum ile böbrekler için de son derece önemlidir. Böbrek iltihabına iyi gelir, kum ve taş düşürmeye de yardımcı olur. Bir insan günde 2-3 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir.
• içerdiği B1 vitamini ile vücuttaki karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, protein ve yağların vücudun diğer ihtiyaçları için kullanılmasına yardımcı olur. B2 vitaminiyle de, vücudun enerji sağlaması ve hücrelerin yenilenmesi için protein, karbonhidrat ve yağların yakılmasına yardımcı olur.
• Diğer meyveler genellikle protein açısından yetersizdir, ancak hurma protein de içermektedir. Bu özelliği sayesinde vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar, hücreleri yeniler ve vücut sıvısını dengeler.
• Bedeni ve zihni gençleştirir, vücudun ihtiyarlamasına engel olur.
• Damar sertliği ve kolestrole karşı koruyucudur ve şişmanlama tehlikesine yol açmaz.
• Cilt için de çok yararlıdır. Cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder. Hakiki zeytinyağı ile krem kıvamına getirilip sürüldüğünde, vücuttaki yara ve iltihaplara iyi gelir.


ŞİFA DEPOSU HURMA

beslenme çantası
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 19.09.2008
Mesajlar: 22
Şehir: Trabzon
Kısa URL: https://ml.md/lc27393
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2008
11,117 defa indirildi / yazdırıldı




Hurma nasıl bir meyvedir? Hurmayı ne kadar tanıyoruz? Hurma hakkındaki bildikleriniz ne kadar doğru? Medine-i Münevvere'nin en önemli meyvesi, damaklarımızın enfes tadı, hacılarımızın vazgeçilmez ikramı hurma'yı gelin birlikte tanıyalım.
Hurma, Kuran'da pek çok ayette bahsi geçen, "Eşsiz hurma" (Rahman Suresi, 68) cennet nimetleri arasında nitelendirilen bir meyvedir. Allah'ın Kuran'da bildirdiği bu meyve incelendiğinde, pek çok önemli özelliği olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen en eski bitki çeşitlerinden biridir.
Hurma Şifa Deposudur, içinde yağ, protein, vitamin, minareller vs. bulunur. Bundan dolayı bir insan yalnızca hurma yiyerek yaşamını devam ettirebilir. Bu başka bir yiyecekte mümkün olmaz. Hurmanın dışında tek başına ve devamlı yenen yiyecek vücutta dengesizlikler meydana getirir. Efendimiz (S.A.V.) zamanında insanlar bazen uzun zaman yiyecek birşey bulamazlardı. Sadece hurma yerlerdi su içerlerdi, ama hasta olmazlardı. Sahabi Hz. Aişe validemize soruyor. Efendimiz zamanında evinizde ne yer içerdiniz? "Evimizde bazen iki üç ay geçerdi de ateş yanmazdı." Peki ne yerdiniz? "Hurma ve Su" buyurmuştur.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağacından alınan polenler dişinin konması gereken noktasına belli miktarda konularak dölleme sağlanır.
Sonuç olarak hurma, hem bir gıda hemde ilaçtır. Şifa verici özelliği belirgindir. Aynı zamanda meyvedir. Bir diğer yönü ise nefis bir tadı oluşudur, şaşırtıcı özelliklere sahip harika ve mükemmel bir besindir.

KÜÇÜK MEYVENİN (HURMANIN) BÜYÜK MU'CİZELERİ
Bedeni ve zihni gençleştiriyor.
Vücudun ihtiyarlamasına engel oluyor.
Kansere karşı koruyor.
Böbrek iltihabına ve kumlarına iyi geliyor.
Şeker oranını ayarlayan tek meyvedir.
İçerdiği demir sayesinde, Anemi hastalığını kaldırdığı tıbben ispatlanmıştır.
Damar sertliği ve kolestrole karşı koruyucu görevi yapıyor, şişmanlama tehlikesine yol açmıyor.
Saf hurma cildi besliyor, hamilelik ve güneş lekelerini yok ediyor, vücuttaki yara ve iltihaplara hurma, hakiki zeytinyağı ile krem kıvamına getirilip sürüldüğünde fayda sağlıyor.
Hurma çekirdeğinden öğütülmüş bir fincan kahve zihin açıcı, dinlendirici etki gösteriyor; asabilik-sinir bozukluğu ve strese iyi geliyor. Stresli ve gergin yaşantısı olanlara sabah, öğle ve akşam saatlerinde üçer adet hurma yenmesi tavsiye edilmektedir.
B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendiriyor.
Hurma Süt Hormanlarını harekete geçirir ve sütün çoğalmasını sağlar.
Hurma enerji verir. Günde 7 hurma yenmesi tavsiye edilir.
Hurma Zehir ve Sihire karşı koruyucudur. Saad İbni ebi vakkas rivayet ediyor. Resullah (S.A.V.) Şöyle buyurdular. "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir nede zehir tesir eder," Başka bir rivayette "O gün ona sihir ve zehir zarar vermez." Yine başka bir rivayette "Aç karnına hurma yiyiniz zira aç karnına yenen hurma içinizdeki asalakları öldürür."
Hurmanın kasları gevşetici ve dinlendirici, sitresi giderici, sancıyı hafifletici, uyku ve rahatlamyı temin edici, enerji verici özellikleri olduğundan Hamilelikte önemlidir. Hamile olanlara hurma yemeleri tavsiye edilir. Çünkü hurmada (modern tıpta kullanılan doğumu kolaylaştırıcı) oksitosin doğal olarak vardır. Allah (C.C.) mucizesiyle Hz. Meryem anamız İsa Peygamberimize hamile kaldığında hurma yemesi emredilmiştir. Seleme b. Kays'dan rivayet ediliyor. Efendimiz buyurdular "Kadınlarınıza nifasta iken Hurma yedirin. Nifasta Hurma yiyen kadının çocuğu halim olur. Zira Meryem İsa'yı doğurduğunda yiyeceği hurma idi eğer (onun için) hurmadan daha hayırlı bir şey olsaydı Allah (C.C.) onu yemesini emrederdi." Kur'ân-ı Kerim bu konuda şöyle haber veriyor. "Hurma dalını kendine doğru silkele ki, üzerine taze, olgun hurma dökülsün" (Meryem 25)

SÜNNET (HADİSLER) de HURMA : Peygamber Efendimiz (S.A.V.) hurma ile süte "atyabân" derdi yani "iki en güzel şey" demektir.
- Efendimiz hurmanın doyuruculuk ve kifayet ediciliğini açıklamak için Hz. Aişe'ye "Ya Aişe evinde hurma olmayanlar açtırlar. Buyurmuştur.
- Bir şeyle mükellef kılarken kolaylığı, basitliği, herkese uygunluğu cihetiyle hurmayı misal verirlerdi mesela cehennemden kendinizi (sadaka vererek) koruyun bu sadaka yarım hurma bile olsa
- İbni Abbas anlatıyor. Efendimizin en çok hoşlandığı hurma ACVE idi. Bir rivayette acve cennet meyvelerindendir. Diğer bir hadiste " acve cennettendir, ve zehir'e karşı şifa vardır"

KUR'AN'da HURMA İLE İLGİLİ AYETLER : Bakara suresi ayet 266, En'âm suresi ayet 99 ve 141, Ra'd suresi ayet 4 Nahi suresi ayet 11 ve 67, İsra suresi ayet 91, Kehf suresi ayet 32, Meryem suresi ayet 23 ve 25, Tâhâ suresi ayet 71, Mü'minun suresi ayet 19, Şuarâ suresi ayet 148, Yasin suresi ayet 34, Kâf suresi ayet 10, Kamer suresi ayet 20, Rahman suresi ayet 11 ve 67, Hakka suresi ayet 7, Abese suresi ayet 29,

Hurma Çeşitleri
Acve (Peygamber Hurması)
Mebrum
Sefavi
Süfli
Hudri
Sukayi
Şelebi
Amber

HURMANIN İÇİNDEKİ MİNERALER. BİLEŞİMLER ve VİTAMİNLER:
- Potasyum (K)
- Kalsiyum (Ca)
- Fosfor (P)
- Sodyum (Na)
- Klor(C1)
- Magnezyum (Mg)
- Kükürt (S)
- Mangan (Mn)
- Çinko (Zn)
- Kalori
- Glikoz
- Su
- Protein
- Yağ Lipit
- Vit B1
- Vit B2
- Vit PP

Kaynak: https://www.sifahurma.com






Hurma Tarifleri Besinlerin Değerleri



(7 adet Hurma 301,512 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası